Iets vergeten bij de aangifte? Dat is meestal makkelijk te herstellen, aldus Paul van der Kwast.

Bijna iedereen is het wel eens overkomen: iets vergeten bij de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. In de haast de aangifte op tijd op te sturen, of omdat je slordig bent geweest om maar van de aangifte af te zijn. Veel voorkomende vergeten aftrekposten zijn:

  • Giften aan goede doelen.
  • Aftrek lijfrentepremie (voor pensioenopbouw).
  • Advies- en afsluitkosten bij het af- of oversluiten van een hypotheek.
  • Schulden (niet hypotheek eigen huis), zoals creditcardschuld, persoonlijke lening, hypotheek voor een tweede huis of opeethypotheek.

Opnieuw aangifte

Het kan nooit kwaad om na het verzenden van de aangifte alle punten nog eens goed na te lopen. Als je de aangifte over 2015 wilt corrigeren en je hebt nog geen voorlopige of definitieve aanslag ontvangen, dan kan dat door opnieuw aangifte te doen. Ga naar het ingevulde digitale aangifteformulier, verander de gegevens en verstuur het formulier. Je krijgt dan een nieuwe aanslag die is gebaseerd op de laatst ingevulde gegevens.

Bezwaarschrift

Heb je al wel een definitieve aanslag ontvangen, dan kun je een bezwaarschrift indienen. Het verschil met simpelweg opnieuw aangifte doen, is dat je moet motiveren waarom je gegevens wilt veranderen.

Ga hiervoor naar de beveiligde website van de Belastingdienst voor ondernemers. Daar staat een digitaal formulier waarmee je laat weten welke gegevens je wilt veranderen en waarom. Dit moet binnen 6 weken na de datum die op de definitieve aanslag staat. Vergeet niet om ondertussen wel gewoon belasting te betalen over het deel dat je niet ter discussie stelt.

Verzoekschrift

Is het langer dan zes weken geleden dat je de definitieve aanslag hebt ontvangen, dan dien je een verzoekschrift in. In jargon heet dit ook wel een 'verzoek om ambtshalve vermindering'. Een verzoekschrift is hetzelfde als een bezwaarschrift, alleen kun je bij een bezwaarschrift altijd in beroep gaan en bij een verzoekschrift meestal niet.

Je kunt zo'n verzoek indienen tot vijf jaar na het einde van het jaar waarvan je de aanslag wilt veranderen. Dus in 2016 kun je nog de aangiftes vanaf 2011 corrigeren.

Ben je geen ondernemer, doe dan eerst de online bezwaarcheck.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl